Installera laddbox hemma

Trygg och säker installation i hela Sverige

installera laddbox hemma
Efter att du köper en elbilsladdare av oss är nästa steg att installera din laddbox hemma. Vi tar såklart hand om allt när det gäller installationen som alltid görs av certifierade installatörer så du slipper huvudvärken! Här på sidan kan du läsa exakt hur det går till att installera en laddbox och vad som ingår.

Innehållsförteckning

Hur en installation fungerar

1 välj elbilsladdare

Välj bland marknadens bästa laddboxar och beställ här på evfactory.se. I våra klara paket ingår allt du behöver för att börja ladda inklusive trygg installation och grön teknik!

När du beställt en laddbox av oss kommer en certifierad elektriker att kontakta dig och boka in en tid för installation.
3 vi installerar
Vår elektriker kommer till dig på utsatt dag och installerar din laddbox och allt som behövs för att du ska kunna ladda din bil med en gång!
Varför du borde installera laddbox med evfactory

Varför du borde köpa laddbox med installation via Evfactory

Som du kommer se här på sidan finns det massa med fördelar med att installera laddbox hemma. Dessutom finns det massa med fördelar med att köpa ett av våra paket där laddbox med installation ingår.

Fördelen med att köpa en laddbox med installation här på evfactory är bland annat:

 • Billigare – Totalpriset för ett laddbox-paket blir billigare. Jämför gärna själv!
 • Spara 50% – Du sparar 50% via grön teknik avdraget på hela beloppet.
 • Allt-i-ett-paketet innehåller allt du behöver för att börja ladda din elbil eller laddhybrid från start.
 • Transparent prisättning – Priset för installation är inräknat i paketpriset.
 • Fri frakt – Vi skickar laddboxen och tillbehör gratis till vår installatör så du slipper få hem massa paket.
 • Trygg installation – Vårt paket trygg installation ingår i alla paket.
 • Certifierade elektriker – Installationen sker endast av certifierade elektriker.
 • Omfattande installation – Installationen som ingår täcker de flestas behov.
 • Tillägstjänster finns – Alla har olika förutsättningar och vi erbjuder flexibel installation.
 • Installationer riket runt – Vi erbjuder installationer i hela Sverige.

Installation i hela landet

Vi samarbetar med elektriker från hela landet vilket gör att vi kan installera laddboxar från Smygehuk i söder till riksgränsen i norr! Alla elektriker är självfallet godkända av Elsäkerhetsverket. 

Laddboxen, kablar, lastbalansering med mera levereas till elektrikern innan installationen så du slipper tänka på det. Vår standardinstallationen är med 16 A kablage och säkringar. Du kan välja att installera på grövre kablage och säkringar som klarar upp till 32 A (22 kW).

Zaptec go evfactory
Kom igång med din laddning på en gång

Populäraste laddboxen just nu: Zaptec Go

Zaptec Go är en av de populäraste laddarna just nu som passar alla elbilar och laddhybrider. Därför har vi tagit fram marknadens bästa och billigaste paket. Du får allt du behöver för att börja ladda din elbil. I paketet ingår Zaptec Go inklusive installation, upp till 7 meter laddkabel, lastbalansering och 50% grönt avdrag till marknadens bästa pris.

Läs mer om hur vi sätter våra priser och varför vårt paketpris är ett av de billigaste och på marknaden!

 

Vårt installationspaket: Trygg installation

Installation av en laddbox hemma är en teknisk process som kräver specifik kunskap och erfarenhet. Därför är det viktigt att det görs av en certifierad tekniker. Det är inte bara en fråga om att följa regler, utan det är också en fråga om säkerhet. En felaktigt installerad laddbox kan leda till allvarliga skador på dig, dina nära och kära samt ditt hem och din bil.

Det är därför vi har tagit fram ett klart paket vi kallar Trygg installation. Som namnet avslöjar handlar det om att när vi installerar din laddbox att det sker med kostens alla regler och lite till. Det är därför alla våra installationer endast görs av certifierade tekniker med lång erfarenhet.

Samtidigt ska det vara en enkel och smidig process för dig. Det är därför trygg installation alltid ingår när du köper en laddbox från oss här på EVFactory.se. Med en elbilsladdare från och tillsammans med installation är du igång och laddar din elbil eller laddhybrid på nolltid.

Glöm heller inte att du får dra av 50% upp till 50 000 kr i grönt avdrag på hela beloppet (laddbox + installation) när du ett av våra laddbox-paket!

Vad ingår i din laddbox installation?

Vårt fullständiga installationspaket trygg installation inkluderar allt du behöver för att sätta igång och ladda snabbt och tryggt

För de allra flesta privatpersoner räcker det som ingår i paketet trygg installation för att få allt på plats snabbt och smidigt så du kan börja ladda din bil på en gång.

För de få av er där paketet inte räcker till erbjuder vi såklart även tilläggstjänster. Givetvis gäller även gröna avdraget dessa upp till totalbeloppet 50 000 kr (exkluderat grävning och service från nätägaren).

Vad ingår i din laddbox installation?
🧑‍🔧 Installation av din laddbox av certifierad elektrikerAlltid
✅ 50% grönt avdrag på installationenJa
🪛 Montering på önskad platsJa
🎛️ Elektrisk installation i elcentralenJa
⚖️ Installation av lastbalanserareJa
⚡ Installation av jordfelsbrytare för laddboxar som kräver externa jordfelsbrytareJa
🔒 Installation av säkringarJa
🔌 Upp till 10 meter strömkabelIngår
🔟 Upp till 10 meter datakabelIngår
🕳️ 1 håltagning i vägg oavsett material*Gäller ej eterneit (asbestcement)
💯 Driftsättning av din laddboxAlltid
➕ TilläggstjänsterTillgängligt
🧹 StädningGrovstädning ingår

Tilläggstjänster

Vårt paket trygg installation ingår som sagt alltid när du köper en laddbox hos oss. Även om paketet täcker de flestas behov vet vi att i vissa undantagsfall kan det krävas extra arbete och utrustning.

Då allas boendesituation är unik måste i vissa fall installationen skräddarsys efter dina behov. Det kan bland annat krävas:

 • Mer kabel
 • Montering av stolpar
 • Utbyggnad av din elcentral
 • Uppsäkring av fastighetens elabonemang
 • Grävning
 • Asfaltering

Längst ner på sidan hittar du en prislista på alla tillägstjänster.

Förberedelser

Då varje installation är unik kommer vår certifierade elektriker kontakta dig efter att du köpt din laddbox. Syftet är dels att boka ett installationsdatum men även för att hjälpa dig förbereda dig inför din installation. 

Elektrikern kommer bland annat begära in:

 • Bild på elcentral utifrån och innuti
 • Bild på vart boxen ska sitta
 • Avstånd mellan elcentral och monteringsplats

I de fall grävning eller annat förarbete krävs så är det viktigt att allt är förberett innan elektrikern kommer.

Hur ser en typisk laddbox installation ut?

STEG 1: KÖP OCH BOKNING
Steg 1 Välj din laddbox

Välj din laddbox

Allt börjar med att du väljer en laddbox här på evfactory. Här kan du välja bland de bästa laddboxarna i Sverige. Kom ihåg att oavsett vilken bil du har kan du ladda den med en av våra laddboxar!

STEG 2: BOKNING AV INSTALLATION

En av våra elektriker kontaktar dig

När du köpt en laddbox kommer en av våra certifierade elektriker att höra av sig till dig (inom 5 arbetsdagar) och boka in en tid för installation. Du kan behöva skicka in bilder och information så att eventuella förberedelser kan göras. Installationen sker oftast inom loppet av 2-4 veckor (eller efter önskemål) från köptillfället. 

Steg 1 Boka laddbox installation
STEG 3: INSTALLATION

Elektrikern kommer till dig

Elektrikern kommer till dig på avtalad tid och börjar med att undersöka elcentralen. Efter det brukar elektrikern dra en kabel från elcentralen till laddboxen och här krävs ibland håltagning. Tänk på att någon måste vara hemma vid installationstillfället.

Steg 2 Elektrikern kommer

Laddboxen monteras

Laddboxen monteras på väggen eller på en laddstolpe (om du beställt det) och installatören ser till att den monteras korrekt.

Steg 3 Laddboxen installeras

Laddboxen testas

Efter att laddboxen är monterad testas den som den fungerar och så görs en slutbesiktning av elbilsladdaren. 

 

Steg 4 elbilsladdaren testas av elektriker

Börja ladda!

Efter det är du redo att börja ladda din elbil eller laddhybrid hemma!

Hur lång tid tar en installation?

Tiden det tar att att installera en laddbox tar oftast inte längre än 2 – 4 timmar. Det kan dock vara bra att veta att i och med att alla våra laddboxar inkluderar dynamisk lastbalansering kan det ta någon timme extra. Givetvis beror det på förutsättningarna hemma hos dig.

Tid från beställning till att du kan ladda din elbil

När du köper en laddbox med installation hos oss på evfactory.se tar det i snitt två till fyra veckor från att du köpt din laddare till att installationen är klar och du kan börja ladda din elbil. Kommer du överens om något annat med elektrikern så gäller såklart det. Det är viktigt för dig att veta att varje installation är unik och skräddarsydd så tiden det tar för dig kan skilja sig.

Tidslinje Hur lång tid det tar att installera laddbox inklusive köpa, installera och få allt klart med Evfactory.

Installera laddbox pris - Vad kostar det att installera laddbox?

installation laddbox pris

När du köper en elbilsladdare hos oss kostar det ingenting extra att installera en laddbox. I priset du ser ingår nämligen alltid vår trygga installation.

Vanligtvis kostar en vanlig installation någonstans mellan 5 000 kr och 10 000 kr. Vad slutpriset blir beror främst på hur det ser ut hemma hos dig. Hur långt är det mellan din elcentral och laddboxen samt om installatören måste göra några ingrepp.

Spara 50% på installation av elbilsladdare

Om du köper laddbox och installation vid samma tillfälle har du rätt till avdraget “grön teknik”. Det innebär att du får dra av 50% av det egentliga priset på både din nya elbilsladdare och tillbehören men även på din installation.

Måste jag installera en laddbox hemma?

Kort sagt nej du behöver inte installera en laddbox hemma för att ladda din elbil. Däremot finns det två viktiga faktorer du måste tänkta på när du laddar elbilen i ett vanligt uttag.

 • Ökar risken för brand och överhettning enligt Elsäkerhetsverket.
 • Många försäkringsbolag anser det inte säkert att ladda din bil i ett vanligt vägg- eller motorvärmareuttag.

Det finns som sagt idagsläget inga lagstadgade krav på att du måste installera en laddbox hemma för att få ladda din bil. Du som har en elbil eller laddhybrid vet säkert redan att du kan ladda den via ett vanligt eluttag (Schukouttag) eller motorvärmare. Detta medför dock stora risker.

Det som är väldigt viktigt att påpeka är att Elsäkerhetsverket avråder från att regelbundet ladda din bil i ett vanligt uttag. De avråder även från att ladda regelbundet i ditt motorvärmaruttag! Anledningen är att när du laddar din elbil ökar risken för överhettning och brand.

Många försäkringsbolag är även de tveksamma till att du laddar din elbil i ett uttag som egentligen inte är till för elbilsladdning. Om du i dagsläget laddar din bil via ett vanligt uttag borde du därför kontakta ditt försäkringsbolag och kolla vad som gäller. Förutom att risken för brand ökar vilket kan påverka din premie så har många försäkringsvillkor aktsamhetskrav vilket kan sänka din ersättning med upp till 50% på bilen eller ditt hem.

Så även om du inte måste installera en laddbox hemma är det helt klart ett klokt val. Speciellt med tanke på att elanläggningen du har hemma ständigt åldras och är inte gjord för ny tekink alla gånger och att konsekvenserna är så stora.

fördelar med att installera laddbox hemma

Fördelar med installera laddbox hemma med trygg installation

Det finns många fördelar med att installera en laddbox hemma. Till att börja med så är kabeln du får med när du köper din elbil eller laddhybrid nästan alltid begränsad till 10A (2,3 kW). Det betyder att det tar längre tid att ladda din elbil. Är det en 1-fas eller kabel med schukouttag anses det dessutom inte vara säkert.  Men det finns många fler fördelar med att installera en laddbox hemma:

Säkerhet

 • En laddbox minskar risken för brand
 • Undvik överhettning och andra skador
 • Elbilsladdaren varnar om något är fel

Effektivitet

 • Ladda bilen på högre effekt (snabbare laddning)
 • Laddboxen avbryter laddningen när bilen är full

Flexibilitet

 • Du kan styra laddningen, oftast via en smidig app
 • Du får en bättre översikt vad din elbil förbrukar då du enkelt kan se hur mycket el bilen använder.

Spara pengar

 • Effektivare laddning tack vare smarta laddboxar sänker dina kostnader
 • Större kontroll över laddningen gör att du lättare kan anpassa när bilen laddas och kan ladda när elen är som billigast.
 • Undvik att förlora ersättning från ditt försäkringsbolag om olyckan är framme.

Bättre för miljön

 • Effektivare laddning minskar påverkan på elnätet och sparar på miljön.
installera laddbox själv

Installera laddbox själv

Även om tanken att installera en laddbox själv kan vara lockande för att spara pengar så är det idag förbjudet att som privatperson installera en elbilsladdare själv. Skulle det i framtiden ändras är det dock inget vi hade rekommenderat att göra på grund av flera anledningar:

 • Inte lika säkert som när en erfaren certifierad elektriker sköter installationen.
 • Försäkringsbolagen vill att det görs av certifierade elektriker.
 • Grön tekink gäller endast om du köper en laddbox inklusive installation.

Därför ingår alltid vårt installations paket trygg installation när du handlar en laddbox av oss. Vi använder oss såklart endast av certifierade elektriker som finns i Elsäkerhetsverkets register som du kan kolla gratis här: Kolla företaget.

Laddbox med installation vad ingår inte?

I vårt paket trygg installation som ingår i alla våra laddboxpaket ingår det som de flesta personer behöver. Men då varje installation är unik då dina förutsättningar är unika så kan det tillkomma kostnader för att installera din laddare som du önskar. Här nedan hittar du vår prislista för tilläggstjänster.

Installera laddbox pris tilläggstjänster

Priserna är inklusive moms och innan grön-teknik avdraget.

Tillkommande km5,70 kr per kilometer
Bomkörning, bokat besök där kund inte är på plats och inte har avbokat. Samt om installationen inte kan genomföras.1 800 kr + ev. kilometeravgift
Uppsäkring vid separat besök inkl. för- och färdiganmälan till elnätsägare.3 200 kr + ev. kilometeravgift
Byte av huvudsäkring i samband med installationen. (Inkluderar säkringar samt anmälan till elnätsbolaget. Observera att en uppsäkring medför förhöjd kostnad för elnätsabonnemang.)1 450 kr
Extra inspektion. (Inspektion på plats för att rådge kund inför installation)2 200 kr + ev. kilometeravgift
Timdebitering av specialist, vid service/åtgärd på laddstation inkl. restid.975 kr per påbörjad timme
Timdebitering av tekniker, vid fel orsakade av kund eller av kund anlitad installatör inkl. restid.975 kr per påbörjad timme
Extra kabel och klamring av kabel för 2,5mm2 kabel, utöver inkluderande 10 meter.255 kr per meter
Extra kabel och klamring av kabel för 6mm2 kabel, utöver inkluderande 10 meter.370 kr per meter
Extra nätverkskabel och klamring av kabel, utöver inkluderande 10 meter.105 kr per meter
Extra håltagning i trä/gips/lättbetong/leca/betong/tegel, max 20cm.500 per hål
Markförläggning av kabel i befintligt rör, (2,5mm2). (Förutsätter att kunden innan installationen har grävt ett 50 cm djupt dike, samt lagt tomrör 50/42 mm med dragtråd.)75 kr per meter
Montering av kabelskydd på vägg.255 kr per meter
Montering av personskyddsautomat eller energimätare i separat enhet, inomhus. Enradig kapsling.850 kr
Montering av personskyddsautomat och energimätare i separat enhet, inomhus. Dubbelradig kapsling.1 500 kr
Montering av personskyddsautomat eller energimätare i separat enhet, utomhus. Enradig kapsling.2 150 kr
Montering av personskyddsautomat eller energimätare i separat enhet, utomhus. Dubbelradig kapsling.2 450 kr
Eftermontering av lastbalansering till befintlig laddbox.3 200 kr
Tillkommande timkostnad (väntetid/extra arbete). Faktureras per påbörjad timme.975 kr per timme

Vanliga frågor om att installera laddbox

En laddbox installation innebär montering av laddboxen på önskat ställe, koppling till elcentralen, installation av säkerhetsfunktioner och slutligen testning för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Processen bör utföras av en certifierad elektriker för att säkerställa säkerhet och korrekt funktion.

Installationstiden för en laddbox kan variera beroende på specifika krav och förutsättningar på plats. Men generellt sett bör du räkna med cirka 2 till 4 timmar för en fullständig och korrekt installation.

När du köper en laddbox hos oss på evfactory.se ingår installationen i priset. Genom att köpa laddbox tillsammans med installation kan du dra av 50% på både installationen men även laddboxen och alla tillbehör. Installationen som ingår täcker de allra flestas behov. Utöver det kan det tillkomma extra kostnader. Du hittar en prislista för tilläggstjänster här ovan. 

För att installera en laddbox hemma behövs en lämplig plats för laddboxen, tillgång till elcentralen, en stark wifi- eller 4G-anslutning (för vissa modeller), och i vissa fall ytterligare utrustning som säkerhetsbrytare och lastbalanserare. När du köper en laddbox av allt så ingår allt du behöver.

Nej, i Sverige är det inte tillåtet att installera laddbox själv. En felaktig installation kan orsaka skador på både din egendom och din bil.

Ja, det finns statliga avdrag som täcker 50% av kostnaden av laddboxen, tillbehör och för installation av laddbox hemma. För att få avdrag på allt behövs det köpas av ett och samma företag. När du handlar av oss så får du allt du behöver för att börja ladda din elbil med grönt avdrag 50%.

Nej, din bil behöver inte vara på plats vid tidpunkten för installationen. Den certifierade installatören kommer att testa systemet för att försäkra att allt fungerar korrekt.
Kundvagn
På evfactory.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse och ge dig ytterligare funktionalitet.
Börja skriva för att se produkter du letar efter.
Butik
0 artiklar Varukorg

Enkelt & smidigt

EV:Factorys
Allt-i-ett-lösning

Alla laddpaket innehåller allt som behövs 
för en komplett laddlösning (inkl. installation).

Under respektive produkt kan du se exakt vad som ingår i paketet. För att se våra olika paketlösningar klicka på butiken nedan.

Enkelt & smidigt

EV:Factorys
Allt-i-ett-lösningen

Alla laddpaket innehåller allt som behövs för en komplett laddlösning.