Ladda-hemma-stödet ger dig som vill installera en laddbox möjligheten att få tillbaka hela 50 procent av kostnaderna för laddboxen och installationen. Ladda-hemma-stödet infördes i början av 2018 och ger villaägare och andra privatpersoner utan villa möjlighet att ansöka om att få hälften av kostnaden för installation och inköp av en uppkopplad laddbox återbetald. Du kan skicka in ditt kvitto till Naturvårdsverket och få upp till 10 000 kronor återbetalat.
Ladda hemma stödet ersätts av grön teknik
Den 1 januari 2021 ersattes ladda hemma stödet med något som heter grön teknik även känt som grönt avdrag. Det finns flera ganska stora skillnader mellan grön teknik och ladda hemma stödet. Det bästa är att du som vill köpa laddbox kan spara mycket mer! Här är de största skillnaderna:
Bidraget byts ut till ett avdrag
Att du får ett avdrag innebär att du slipper ansöka om ett bidrag efter att du köpt en laddbox. Istället drar vi av 50% från start så du betalar hälften av orginalrpiset och slipper ligga ute med pengar. Så istället för att söka ladda hemma stödet hos Naturvårdsverket och länstyrelsen så görs ett skatteavdrag hos skatteverket direkt vid köpet av en laddbox istället.
Grönt avdrag ger dig 50% upp till 50 000 kr
Ladda hemma bidraget var tidigare på 50% upp till 10 000 kr. Det gröna avdraget ger dig istället 50% upp till 50 000 kr. Då de flesta laddboxar med installation ligger på cirka 20 000 kr och 30 000 kr innan avdrag (cirka 10 000 kr – 15 000 kr efter avdrag) så sparar du flera tusenlappar mer med grön teknik än med ladda hemma stödet.
Avdraget gäller per person och år
Tidigare när ladda hemma stödet fanns för laddboxar fanns det en gemensam pott du fick pengarna från. Tog den slut kunde du inte längre få laddbox bidraget trots att du egentligen hade gjort allt rätt. Med grön teknik har potten slopats och varje person kan göra avdrag på 50% upp till 50 000 kr per år.
Andra förändringar
Andra ändringar är bland annat att solceller och energilagring även omfattas av grön teknik och att bostadsrättsföreningar, samfälldiheter och företag kan ansöka om ett separat stöd.
Ladda hemma stöd kan sökas av
Ladda hemma bidraget är tillgängligt för privatpersoner som äger sin fastighet. För att få bidragetska laddboxen vara köpt och installerad vid en fastihet du äger.
Maxbeloppet är 10 000 kronor
Stödet du kan få täcker dina kostnader med 50% med ett tak på 10 000 kr. Det betyder att det maximala laddbox bidraget du kan få är 10 000 kr. Allt utöver det räknas inte med utan där betalar du fulltpris. Se till att köpa laddbox med alla tillbehör du behöver samt installation för att maximera ditt avdrag.
Du kan dra av följande kostnader:
- Laddbox
- Tillbehör
- Installation
Därför är det bra om du köper allt vid samma tillfälle och därför erbjuder vi på i vår webbutik här på evfactory.se klara paketlösningar där du kan dra av den totala kostnaden enkelt.
Passa på innan pengarna tar slut
Laddbox bidraget tas från en gemensam pott och du kan därför ansöka om bidraget så länge det finns pengar kvar i potten. Om du köpt en laddbox skjut därför inte på din ansökan utan se till att skicka in den så snabbt du bara kan.
Om du inte köpt en laddbox ännu kan det vara en god idé att göra det så fort som möjligt om du inte vill missa bidraget. Men gör bara det om det är bråttom för dig att ha en laddbox hemma. Anledningen är att laddbox bidraget byts ut mot ett grönt avdrag 1 januari 2021. Då kommer du kunna dra av 50% upp till 50 000 kr istället för att ansöka om ett bidrag.
Enklare för bostadsrättsföreningar att ansöka om stöd
Bostadsrättsföreningar och samfälligheter hade möjlighet att söka Klimatklivet från Naturvårdsverket. Dock togs de två olika stöden på totalt 750 miljoner kronor bort i den budget som M och KD presenterade förra hösten.
I april 2019 presenterade regeringen sin vårändringsbudget där det beslutades att stöden på totalt 750 miljoner kronor dubblas till 1,5 miljarder kronor.
Detta gör det enklare för bostadsrättsföreningar att ansöka om laddbox bidrag.
Ladda hemma bidrag du kan ansöka om
Du kan ansöka om olika typer av laddbox bidrag. Här nedan förklarar vi vilka stöd du kan ansöka om.
Ladda-hemma-stödet
Detta stöd är för dig som vill ha laddningsmöjligheter i din egen fastighet. Naturvårdsverket meddelar att de fortfarande väntar på förtydliganden från regeringen angående stödet. Du kan följa utvecklingen för ladda-hemma-stödet här.
Investeringsstöd för laddstationer
Detta stöd är tillgängligt för bostadsrättsföreningar, samfälligheter och företag som vill erbjuda laddningsmöjligheter. Stödet gäller för laddningspunkter installerade tidigast den 15 juli 2019. Du kan få upp till 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna återbetalt (max 15 000 kr per laddningspunkt). Besök Naturvårdsverkets webbsida för att läsa mer och ansöka.
Gäller Ladda-hemma-stödet för alla typer av laddboxar?
Nej, stödet beviljas endast om laddboxen är förberedd för elmätning och debitering av elkostnad samt utrustad med typ 2-uttag.
Hur ansöker jag om stöd?
När din elbilsladdare är installerad så kan du ansöka om Ladda-hemma-stödet. Det görs alltså efter att installationen är klar. Kom ihåg att ansökan måste skickas in senast sex månader efter att installationsarbetet har slutförts.
Du ansöker enklast via Natuvårdsverket etjänst men du kan även mejla eller posta din ansökan till dem.
Om du bor i en bostadsrätt
Om du bor i en bostadsrätt kan din bostadsrättsförening ansöka om ett investeringsstöd för laddstation det vill säga det som tidigare var känt som Klimatklivet. Även den ansökan görs via Naturvårdsverket.
Din bostadsrättsförening kan få tillbaka 50% av kostnaderna för alla laddboxar tillsammans med installation. Taket är 15 000 kr per laddpunkt ni installerar och gäller för laddningspunkter installerade tidigast den 15 juli 2019.