Allt om skatteavdrag grön teknik 2024

Trygg och säker installation i hela Sverige

avdrag grön teknik evfactory

När du köper ett av våra laddboxpaket drar vi av 50% av hela kostnaden i vad som heter grön teknik avdrag. Och det bästaav allt? Vi på Evfactory tar hand om allt det tråkiga pappersarbetet så du behöver inte göra någonting.

Här på sidan hittar du all information du behöver om hur grönt teknikavdrag fungerar och hur du kan dra nytta av det. Vi guidar dig genom processen steg för steg och reder ut alla frågetecken på vägen. Vi vill att det ska vara så enkelt och bekymmersfritt som möjligt att ta steget mot en billigare och effektivare laddning.

Innehållsförteckning

Sammanfattning grönt avdrag 2024

Här på sidan hittar du den kanske mest omfattande guiden till grön teknik. Har du inte tid att läsa den eller vill du bara veta det absolut viktigaste kommer det en sammanfattning av grön teknik här.

♻️ Grön teknik och grönt avdrag

Grönt teknik även känt som grönt avdrag är en fantastisk möjlighet för dig som vill investera i en laddbox eller solceller. Det är ett skatteavdrag som hjälper till att täcka upp till 50% av arbetskostnaden vid installation av till exempel laddboxar, solceller och energilagringssystem.

💰 Spara 50% på din laddbox inklusive installation

Med det gröna teknikavdraget sparar du 50% på din laddbox, tillbehör och installation när du handlar ett av våra allt-i-ett paket här på evfactory.se. Du sparar i runda drag mellan 10 000 kr och 15 000 kr vilket är en betydande besparing som gör det ännu mer fördelaktigt att investera i en hållbar framtid.

⚙️ Köp alltid laddbox och installation tillsammans

För att maximera ditt avdrag är det smart att köpa både laddbox och installation tillsammans. På så sätt kan du dra av 50% av hela kostnaden och inte bara installationen. Köper du ett av våra klara paket sparar du ännu mer då kostnaden för tillbehör som laddkabel och lastbalanseringen dras av.

🤗 På Evfactory sköter vi allt åt dig

Vi på Evfactory gör det enkelt för dig att uttnyttja grön teknikavdraget. Allt du behöver göra är att beställa din laddbox så tar vi hand om allt pappersarbete. Du behöver bara köpa din laddbox och installation från oss, så sköter vi resten.

🔮 Finns grön teknik kvar 2024?

I nuläget finns det ingen tidsbegränsning på grön teknik. Samtidigt vet ingen säkert om det gröna teknikavdraget kommer att finnas kvar 2024. Så passa på att investera i grön teknik nu!

🏠 Företag, bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar

Grön teknik gäller dig som är privatperson. Företag, bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar kan ansöka om ladda bilen bidrag. På Evfactory hjälper vi alla att ta steget mot en grönare framtid.

Zaptec go evfactory
Spara 50%

På populäraste laddboxen just nu: Zaptec Go

Zaptec Go är en av de populäraste laddarna just nu som passar alla elbilar och laddhybrider. Därför har vi tagit fram marknadens bästa och billigaste paket. Du får allt du behöver för att börja ladda din elbil. I paketet ingår Zaptec Go i valfri färg, inklusive installation, upp till 7 meter laddkabel, lastbalansering till marknadens bästa pris efter grönt avdrag.

Läs mer om hur vi sätter våra priser och varför vårt paketpris är ett av de billigaste och på marknaden!

 

vad är grön teknik avdrag

Vad är grön teknik avdrag?

Grön teknik, eller grönt avdrag som det ofta kallas, är en skattelättnad som du kan ta del av i Sverige. Det innebär att du får avdrag på skatten för vissa kostnader kopplade till grön teknik, till exempel kostnaden för installation av en laddningsstation för elbilar hemma. Ifall du har använt rotavdraget någon gång så fungerar grön teknik liknande även om du inte kan kombinera rot och grön teknik.

Kärt barn har många namn

Det gröna avdraget är känt under flera olika namn. Detta kan förvirra, men oroa dig inte vi reder ut allt här på sidan.

För det första syftar alla dessa namn på samma sak nämligen ett stöd för grön teknik.

Ibland hör du det som grön teknik, grönt avdrag, bidrag laddbox, ladda bilen, gröna investeringsavdrag, eller kanske grön rot. Allt detta syftar till skattelättnad för investeringar i miljövänliga lösningar, en elbilsstation för laddning eller solpaneler.

För det andra så är skillnaden mest att olika benämningar riktar sig till dig som privatperson och andra till föreningar och företag.

Om det känns lite rörigt, oroa dig inte! Vi kommer reda ut allt aldeles strax.

Det du kan ta med dig härifrån är att det riktiga namnet för avdraget är grön teknik för dig som är privatperson.

Här på evfactory.se använder vi oss av både benämningen grön teknik och grönt avdrag. Så nu när du ser dessa två olika benämningar vet du att det handlar om samma sak.

Vem kan få grönt avdrag?

Du kanske undrar: vem kan dra nytta av detta gröna avdrag? Svaret är enkelt: alla privatpersoner som investerar i grön teknik för sitt hem kan ansöka om detta avdrag. Föreningar och organisationer kan ansöka om Ladda bilen bidraget, men mer om det strax.

Så om du planerar att installera en laddbox för elbilar hemma, glöm inte att ta hänsyn till det gröna avdraget! Detta kan avsevärt sänka kostnaderna och göra din övergång till grön teknik ännu smidigare.

skillnaden mellan grönt avdrag och bidrag laddbox

Skillnaden mellan grönt avdrag och bidrag laddbox från Naturvårdsverket

Som vi nämnde ovan så kan du stöta på en mängd olika namn på grön teknik. Vi tänkte reda ut skillanden med dessa för dig som är intresserad. Om du bara vill läsa mer om grönt avdrag kan du hoppa vidare till nästa del: Vad kan du få grön teknik avdrag 2024 för?

Två av de vanligaste namnen är grönt teknik (samma sak som gröt avdrag) och bidrag laddbox (samma sak som ladda bilen bidrag). När du funderar på att installera en laddbox för elbilar, kommer du säkert stöta på både termerna. Men vad är skillnaden?

 • Grön teknik (grönt avdrag): Ett skatteavdrag för privatpersoner där du får dra av 50% av kostnaden.
 • Ladda bilen (bidrag laddbox): Ett bidrag som bostadsrättsföreningar, organisationer och företag kan få.

Här kan det vara bra att påpeka att många använder alla dessa benämningar synonymt, det vill säga med

Laddbox bidrag vs grön teknik

Grönt teknik är ett avdrag, det vill säga en skattelättnad för privatpersoner. Du får göra 50% avdrag på skatten för kostnader som uppstår i samband med installation av grön teknik, som en laddbox eller solpaneler. Denna skattelättnad kan sänka dina utgifter och göra det mer ekonomiskt fördelaktigt att byta till elbil. Det är Skatteverket som administrerar grön teknik.

Ladda bilen bidraget är ett stöd bostadsrättsföreningar, organisationer och företag som Naturvårdsverket bestämmer över. Det är ett bidrag du kan söka för att få hjälp med kostnaderna för att installera en laddstationer i föreningen eller på ditt företag. Det är en del av statens åtgärder för att uppmuntra att även arbetsplatser och lägenhetshus ska byta till elbilar och därmed minska koldioxidutsläppen.

Vad kan du få grön teknik avdrag 2024 för?

Grön teknikavdraget 2024 omfattar tre olika saker:

 • Laddbox inklusive installation
 • Solceller
 • Lagring

Det gröna avdraget täcker som du ser olika investeringar inom grön teknik. Detta inkluderar allt från installation av laddboxar för elbilar till solcellssystem och energilagring.

Grön teknik laddbox

Om du tänker på att installera en laddbox hemma, är det goda nyheter. Grön teknik låter dig nämligen dra av 50% av alla kostnader kopplade till detta. Det innebär att du kan sänka kostnaderna för att göra ditt hem redo för din elbil.

Solceller

Grönt avdrag gäller också för installation av solceller där du får 20% avdrag av totalkostnaden. Om du funderar på att göra ditt hem mer energieffektivt och miljövänligt, kan solceller vara en utmärkt investering. Och tack vare det gröna avdraget, blir det ännu mer ekonomiskt fördelaktigt att välja solenergi.

System för lagring av energi som du producerar själv

En annan investering som kvalificerar för grönt avdrag 50% är system för lagring av energi som du producerar själv. Det betyder att om du installerar till exempel solceller och även ett batterilagersystem, kan du få skattelättnad för båda.

Detta är ett fantastiskt sätt att maximera användningen av den energi du producerar och säkerställa att du har tillgång till grön energi även under de timmar när solen inte skiner.

Nu när du vet exakt vad du kan få grön teknik avdrag 2024 för så kommer vi nedan fokusera på grönt avdrag för laddboxar.

hur fungerar grönt avdrag

Hur fungerar grönt avdrag för en laddbox?

Att installera en laddbox hemma med grönt avdrag är väldigt enkelt. När du köper en laddbox av oss på Evfactory så dras avdraget av redan i kassan vilket är väldigt smidigt. Du behöver sedan inte göra något mer utan vi skickar in allt till Skatteverket.

Viktigt att känna till för att få skattereduktion för installation av grön teknik

Grönt avdrag fungerar som en skattereduktion men för att få den måste du beställa laddbox tillsammans med installation av samma leverantör! Köper du dessutom tillbehör vid samma tillfället får du dra av 50% av dessa också.

Som du kanske har märk erbjuder vi på evfactory.se endast klara paketlösningar med laddbox och alla tillbehör du behöver samt installation. Detta för att:

 1. Du ska kunna dra av 50% i grön teknik.
 2. Du får grönt avdrag på allt, inklusive tillbehör.
 3. Du får allt du behöver för att börja ladda billigare.

Därför är det viktigt att du både köper laddbox och installation av samma leverantör om du vill ha det gröna avdraget på 50%. Annars kan du bara få avdrag på installationen vilket blir många tusenlappar dyrare för dig.

Kan jag kombinera rot och grön teknik?

Rot (rotavdraget) står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad och är ett avdrag som ges för olika typ av arbeten hemma. Du som ska köpa laddbox kanske funderar om du kan kombinera rot och grönt avdrag?

Svaret på det är Nej, det kan du inte. Du kan inte först få 50% grönt avdrag och sedan 30% på installationen från rot.

Däremot kan du använda både grön teknik som ger dig 50% upp till 50 000 kr för att köpa och installera din laddbox och sedan använda rot till andra spearata arbeten. Det ska dock vara separata uppdrag.

Det betyder att grönt avdrag inte hindrar dig från att uttnyttja rotavdraget under årets gång så länge du inte använder båda avdragen för samma installaton.

Rot och grön teknik kan påverka varandra

I och med att både grön tekink och rot är avdrag så förutsätter det att du har betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna ta del av avdragen. Tänk därför på att:

 1. Du måste betalat in tillräckligt med skatt för att få grön teknik.
 2. Andra avdrag (t.ex rotavdrag) påverkar om du får avdraget på så sätt att du måste ha betalat in mer skatt.

Med andra ord så påverkas dina möjligheter för att få avdraget av hur mycket du betalat och vilka andra avdrag du gjort. För att få en preliminär beräkning hur mycket avdrag du kan få kan du testa skatteverkets tjänst: Räkna ut skatt.

Försäkringsersättningar och grönt avdrag

Precis som du inte kan kombinera rot och grön teknik kan du heller inte få grön teknik om du får en försäkringsersättning för att installera din laddbox. I dessa fall kan du endast få skattereduktion för eventuella tilläggsarbeten om de faktureras separat.

 

Hur ansöker jag om det gröna skatteavdraget?

Det är mycket enkelt att ansöka om det gröna avdraget när du handlar hos oss på evfactory.se. Vi har gjort det smidigt för dig – allt sköts automatiskt och du betalar bara halva priset för din laddbox, installation och tillbehör. Så här fungerar det:

STEG 1: BESÖK VÅR WEBBSHOP
Steg 1 Välj din laddbox

Välj din laddbox

Besök vår webbshop här på evfactory.se och välj ett av våra allt-i-ett-paket där du får allt du behöver för att ladda din elbil hemma.

STEG 2: GRÖNT AVDRAG

Du ser priset med grönt avdrag direkt

Grönt avdrag appliceras automatiskt på priset i kassan. Du betalar bara 50% av det ursprungliga priset.

50 procent installation
STEG 3: VI SKÖTER RESTEN

Vi fixar resten

Vi tar hand om allt pappersarbete och skickar in all nödvändig information till Skatteverket.

hur fungerar det på evfactory.se

Hur fungerar det med grön teknik avdrag 2024 när jag handlar hos Evfactory?

Att ta del av grön teknikavdrag när du handlar hos oss på Evfactory är som sagt en smidig och bekymmersfri upplevelse. Vi sköter allt – från att applicera avdraget på priset till att skicka in allt pappersarbete till Skatteverket.

Vad vi behöver från dig

För att vi ska kunna ta hand om allt detta behöver vi vissa uppgifter från dig. Självklart behöver vi de vanliga personuppgifterna som namn, adress och personnummer. Men vi behöver också din fastighetsbeteckning. Detta är viktigt för att vi ska kunna behandla din ansökan om grönt avdrag korrekt.

Hur hittar jag min fastighetsbeteckning?

Det absolut säkraste sättet att hitta din fastighetbeteckning är via lantmäteriet. Du kan kontakta dem direkt eller använda deras e-tjänst min karta här.

Villa

Om du bor i hus hittar du din fastighetsbeteckning i ditt köpekontrakt och oftast i lånehandlingarna också.

Ägarlägenhet

Detsamma gäller dig som bor i en ägarlägenhet. Denna typ av lägenheter har precis som hus en egen fastighetsbeteckning.

Bostadsrätt

Bor du i en bostadsrätt har du däremot ingen egen beteckning och blir tilldelad ett lägenhetsnummer av Skatteverket. Dessutom tilldelar din förening ett eget nummer som du kan hitta i bostadsrättsföreningens fastighetsbeteckning i föreningens årsredovisning.

Alla dina uppgifter behandlas med högsta möjliga säkerhet och konfidentialitet. Du kan lita på att vi gör allt för att göra din övergång till grön teknik så enkel och bekymmersfri som möjligt.

vem kan ta del av grönt avdrag

Vem kan ta del av skatteavdraget grön teknik 2024?

För att ta del av skatteavdraget grön teknik 2024 behöver du uppfylla vissa kriterier. Det mest självklara är att du måste ha köpt en laddbox tillsammans med installation av samma leverantör.
Förutom det måste du även:

 • Fyllt 18 år vid beskattningsårets start.
 • Du ska vara obegränsad skatteskylldig (betala skatt i Sverige) under någon del av året.
 • Du måste dessutom ha betalat tillräckligt i skatt speciellt om du använt andra avdrag som t.ex rot- och rutavdrag.
 • Äga hela eller delar av fastigheten (småhus, ägarlägenheter och bostadsrätt) där den gröna tekniken, som en laddbox, installeras.
 • Om du bygger nytt hus ska du vara ägare av detta hus.

Det här är krav för att du ska få grönt avdrag som privatperson. Du kan även i vissa fall få avdrag för att installera en laddbox hos dina föräldrars hushåll.

Få grönt avdrag 2024 för dina föräldrars bostad

Många vet inte att du kan få grönt avdrag när dina föräldrar installerar en laddbox hos sig. För att få det måste två krav uppfyllas:

Din förälder eller föräldrar måste bo i Sverige.
Du måste äga hela eller en del av bostaden som dina föräldrar bor i.

hur mycket sparar jag

Hur mycket sparar jag på grön teknik 2024?

Investering i grön teknik, som att installera en laddbox, kan leda till stora besparingar, särskilt med skatteavdraget grön teknik 2024. På de blilligaste laddboxarna sparar du ungefär 10 000 kr och köper du en mer dyrare laddbox sparar du cirka 15 000 kr!

Grön teknik 2024: Hur mycket kan jag dra av?

Du kan dra av 50% av arbetskostnaden för installation av grön teknik upp till 50 000 kr per person och år. Det innebär att du sparar halva kostnaden för att köpa din laddbox och att installera den.

En laddbox inklusive installation kostar vanligtvis i runda drag mellan 20 000 kr och 30 000 kr med en vanlig installation. Efter grönt avdrag betalar du istället mellan 10 000 kr och 20 000 kr.

Ibland kräver installationen ett mer omfattande arbete vilket såklart kostar mer.

Räkna ut själv

Skatteverkets tjänst räkna ut själv kan hjälpa dig att ge en förhandstitt på hur mycket skattereduktion du kan få. Du hittar den här: Räkna ut skatt.

grön teknik 2025

Blir skatteavdraget för Grön teknik kvar 2025?

Det är alltid svårt att förutspå vad som kommer att hända med lagar och bidrag i framtiden. Just nu, har vi ingen information om eventuella förändringar av skatteavdraget för grön teknik efter 2024.

Efter valet 2022 och regeringsskiftet som skedde var många oroliga att grön teknik avdraget skulle slopas. Istället utökades grönt avdrag i januari 2023 genom att det gröna skatteavdraget för solceller höjdes från 15 procent till 20 procent. Detta var en viktig milstolpe som kan vara en signal att även den nytillträdda regeringen vill satsa på den här typen av teknologi.

Det vi kan säga gällande grön teknik 2025 är att avdraget hittills varit väldigt populärt. Det verkar även som att regeringen som tillträdde i slutet av 2022 är positivt inställda till den här typen av avdrag.

Givetvis kan det här förändras så det är ett bra läge att passa på att uttnyttja avdraget redan i år. För senate information kan du hålla koll på vår hemsida och på Skatteverkets officiella sida för senaste nytt.

Vanliga frågor om grönt avdrag

Grön teknikavdrag är ett skatteavdrag i Sverige som infördes 2021. Avdraget gäller för installation av grön teknik i hemmet, som till exempel laddboxar för elbilar, solceller och energilagringssystem.
Grönt avdrag fungerar genom att du kan dra av 50% av laddboxen och arbetskostnaden för installation av grön teknik direkt från priset. Du behöver alltså endast betala halva totalkostnaden när du installerar en laddbox.
Grön teknik avdrag gäller för installation av teknik som bidrar till ett mer hållbart och miljövänligt boende. Det inkluderar bland annat laddboxar för elbilar, solceller och energilagringssystem.
När du köper en laddbox av oss på evfactory.se behöver du inte göra något speciellt. Vi drar av 50% av priset på en gång och sköter pappersarbetet med Skatteverket.
Skattereduktionen för grön teknik infördes den 1 januari 2021. Det finns för närvarande ingen fastställd slutdatum för detta avdrag. Det kan vara en bra idé att uttnyttja avdraget innan det försvinner.

Ja, det finns statliga avdrag som täcker 50% av kostnaden av laddboxen, tillbehör och för installation av laddbox hemma. För att få avdrag på allt behövs det köpas av ett och samma företag. När du handlar av oss så får du allt du behöver för att börja ladda din elbil med grönt avdrag 50%.

Skatteavdraget för grön teknik är tillgängligt för alla som är skattskyldiga i Sverige och äger fastigheten där den gröna tekniken installeras. Du kan även få avdrag för grön teknik hos dina föräldrars bostad. Det gäller bara privatpersoner. För samfällighetsföreningar, bostadsrättsföreningar och företag finns ladda bilen bidraget.
Nej, det är inte möjligt att kombinera både rot och grönt teknikavdrag för samma arbete. Du kan såklart använda rotavdraget och grön teknik samma år men inte för samma installation.
Ja och nej. För privatpersoner gäller att du får ett avdrag (inte birdrag) för laddbox inklusive installation. För företag och bostadsrättsföreningar kan du ansöka om att få ett bidrag av Naturvårdsverket.
Du kan dra av 50% av laddboxpriset och arbetskostnaden för installationen av en laddstolpe för din elbil. Bidraget gäller upp till 50 000 kr per person och år.
Kundvagn
På evfactory.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse och ge dig ytterligare funktionalitet.
Börja skriva för att se produkter du letar efter.
Butik
0 artiklar Varukorg

Enkelt & smidigt

EV:Factorys
Allt-i-ett-lösning

Alla laddpaket innehåller allt som behövs 
för en komplett laddlösning (inkl. installation).

Under respektive produkt kan du se exakt vad som ingår i paketet. För att se våra olika paketlösningar klicka på butiken nedan.

Enkelt & smidigt

EV:Factorys
Allt-i-ett-lösningen

Alla laddpaket innehåller allt som behövs för en komplett laddlösning.